top of page

Ervaring cursisten

Saskia en Bram

Toen mijn hond Bram 10 weken was zijn we gestart bij hondenschool het Klikt. Meteen was duidelijk dat de peroonlijk aandacht voor baas en hond enorm is. Ans en Alexandra bekijken zeer individueel wat goed is qua hond, training en aansturing van de baas. Hun aanpak met de klikker en het uitgaan van het belonen van goed gedrag vind ik bijzonder prettig. De hoeveelheid plezier die in de lessen en ook de voorbereiding gestopt wordt is enorm en dat merk, voel en zie je. 

Bram is inmiddels ruim 2 jaar maar we gaan nog steeds met veel plezier naar de trainingen en workshops toe. Niet omdat hij niet luistert want dat doet hij al een hele tijd heel goed maar we gaan omdat het voor zowel hond als baas een wekelijks uitje is waar we beiden zeer veel plezier aan beleven en waar we elke keer weer opnieuw nieuwe dingen leren.

Marit en Djedda

De wederom leuke eerste workshop les coördinatie en balans van dit seizoen voorjaar 2015, is een mooie reden om mijn ervaringen als cursist bij jullie hondenschool Het Klikt een keer op te schrijven en te delen met iedereen die Het Klikt al kennen en mede (bijna)hondenbezitters die wellicht overwegen om lessen en/of een workshop bij hondenschool Het Klikt te gaan volgen. Behoor je tot die laatste groep dan zeg ik doen! Waarom ik zo enthousiast ben, zal ik zo uitleggen ik vertel eerst even wat voor hond ik heb en wie ik ben. Mijn hond heet Djedda en is een uit de kluiten gewassen jachthond kruising Duitse staander x Heidewachtel van 3 jaar oud. Zijn bijnaam is de clown omdat hij met veel humor aan oefeningen en spelletjes graag zijn eigen grappige draai geeft. Zo gaat hij bijvoorbeeld een keer of twee keer netjes naast zitten en de derde keer komt hij met zijn kop van achteren tussen mijn benen (geleerd tijdens de workshop trucs en trics van Paulien). Zelf ben ik dus de trotse eigenaresse van Djedda en woon ik met mijn vriend, 2 paarden en een stel kippen in het buitengebied van Hoevelaken. Djedda is mijn tweede hond. Met onze eerste hond Yarra heb ik met veel plezier meerdere cursussen gedaan bij een hondenschool in Hilversum omdat ik destijds in Kortenhoef woonde. Dat was ook beloningsgericht werken maar niet met de clicker. Ik ben met de clicker methode in aanraking gekomen tijdens de puppy cursus bij een hondenschool in Amersfoort waar ik met Djedda les had van Ans en later van Alexandra. Toen Ans en Alexandra hun eigen hondenschool zijn gestart, ben ik met hen mee verhuisd naar Achterveld en daar volgen Djedda en ik nu op donderdagavond de Master klikker lessen en op de komende zaterdagen in maart/april de workshop Balans&Coördinatie. 

 

Maar even terug naar het begin van mijn clicker carrière, dat was dus met een 8 wkn oude Djedda op de puppy cursus, bij juf Ans en daar heb ik geleerd wat beloningsgericht trainen met de clicker inhoudt. In mijn eigen twee woorden noem ik het: LEUK LEREN!! Voor Djedda betekent de clicker namelijk echt jippie we gaan wat leuks doen en dan doet hij dus makkelijker en sneller wat ik van hem vraag.  Nou is het echt niet zo dat ik overal en altijd de clicker bij mij heb, maar ik pak de clicker er wel geregeld bij omdat Djedda dan veel sneller het gedrag gaat vertonen wat ik graag van hem wil zien en ik hoef niet boos te worden, geweldig! Waarom de clicker methode zo goed werkt en wat het inhoudt, wordt in eerste instantie heel duidelijk uitgelegd tijdens de theorieles van de puppy cursus, deze les moet je dan ook echt niet missen! Ans en/of Alexandra leggen het principe duidelijk uit en laten de cursisten met hele leuke oefeningen ook echt zelf ervaren hoe snel je in de gaten hebt wat er van je verwacht wordt, wanneer iemand anders jou steeds op het goede moment met een klik beloont en hoe leuk dat is!! De praktijklessen sluiten hier natuurlijk helemaal bij aan en blijven ook leuk omdat iedereen bij hondenschool Het Klikt volgens mij dat een van de belangrijkste doelen vindt. Voor de hond betekent het dat er tijdens de lessen veel met de baas wordt gespeeld maar ook dat de oefeningen steeds weer op een andere manier gedaan worden. De juffen zijn daar echt oneindig creatief in, het blijven zitten bijvoorbeeld: Djedda vindt dat echt saai en hij gaat dan het liefste liggen. Maar wat heeft Alexandra bedacht, zet Djedda op een omgekeerde ton haha dan voelt hij zich groot, is hij trots en blijft hij mooi zitten. Daar kan ik hem dan uitbundig voor belonen en wordt het blijven zitten ineens toch een leuke oefening! Ook voor het -hier komen- gebruiken ze een enthousiaste oefening en die heet 'feestje' echt elke hond komt dan hoor! Ook na drie jaar rent Djedda elke donderdagavond en zaterdagochtend blij naar de auto zodra ik de clicker, speeltjes en voer voor de les pak. Zelf ga ik ook nog steeds met veel plezier omdat er altijd uitgegaan wordt van het positieve. Er is tijd voor een (honden)praatje en het is (mee)genieten van alle honden en baasjes die met plezier op het veld lopen en niet in de gaten hebben dat ze vooral een heleboel aan 'het leren' zijn. Plus niet te vergeten er staat voor ons cursisten 'als beloning'  altijd een lekkere kop koffie of thee klaar!! 

 

Ik verheug me op dit voorjaar waar Djedda en ik nog een heel stel leuke lessen te gaan hebben en hoop dat veel medecursisten en hun honden met net zoveel plezier naar Het Klikt zullen komen als Djedda en ik. 

Wellicht tot snel ziens in Achterveld! 

bottom of page